Gleba w ogrodzie – wszystko, co powinieneś wiedzieć
Gleba to najważniejszy element ogrodowego ekosystemu. Jest nie tylko podłożem dla roślin, ale także magazynem wody, powietrza i niezbędnych dla nich składników pokarmowych. Zdrowa gleba, o odpowiedniej strukturze i składzie, to zdrowe rośliny. Wiedza na temat jej odczynu i zasobności w składniki odżywcze, to droga do uzyskania piękniejszych roślin ozdobnych, a także gęstych i soczyście zielonych trawników.
Rodzaje gleby
Wyróżniamy cztery podstawowe typy gleb: piaszczyste, gliniaste, ilaste i torfowe. Najczęściej występującymi glebami w Polsce są gleby brunatne i płowe. Zajmują one ponad połowę powierzchni kraju. Tworzą się zazwyczaj na glinach zwałowych i iłach. Różne typy gleb wymagają innych sposobów uprawy. Podstawowe informacje o jakości gleby możemy uzyskać sami, dzięki obserwacji jej powierzchni i wykonaniu kilku testów. Do najważniejszych parametrów decydujących o żyzności gleby należą: zawartość próchnicy, struktura, właściwości sorpcyjne, odczyn, stosunki wodno-powietrzne i cieplne oraz aktywność biologiczna.
Obserwacja powierzchni i roślinności
Przyglądanie się powierzchni gleby w różnych warunkach pogodowych wiele o niej mówi. Jeżeli po obfitym deszczu woda szybko wsiąka w glebę, podczas suszy nie tworzy się skorupa, a widoczne są oznaki bytowania dżdżownic, możemy być pewni, że mamy do czynienia z dobrej jakości podłożem, o korzystnej strukturze. W diagnostyce jakości gleby bardzo ważna jest jej barwa, ściśle powiązana z właściwościami fizycznymi i chemicznymi. Wpływa ona też na bilans cieplny: te ciemniejsze pochłaniają więcej ciepła niż jasne, dzięki czemu wiosną szybciej się aktywizują. Im ciemniejsza gleba tym więcej zawiera próchnicy. Najmniej żyzne są gleby piaszczyste. Najważniejszym parametrem decydującym o żyzności gleby jest zawartość próchnicy, której w żadnej glebie nigdy nie jest za dużo. Powstaje ona z wnoszonej do gleby materii organicznej, a jej cennym źródłem jest kompost.
Odczyn gleby ma znaczenie
Gleby kwaśne i bardzo kwaśne stanowią w Polsce ponad połowę powierzchni gruntów. Czynniki pogodowe (głównie deszcz) wpływają na wymywanie z gleby wapnia i magnezu, co wpływa bezpośrednio na zmianę jej odczynu. Dlatego należy stale monitorować zakwaszenie gleby (testery pH dostępne już od 50 zł) i stosować właściwe nawożenie.
Analiza gleby
Aby uzyskać bardziej szczegółowe i konkretne dane o rodzaju gleby i jej parametrach można pobrać próbki gleby i zlecić wykonanie jej analizy, w okręgowej stacji chemiczno – rolniczej lub ośrodku doradztwa rolniczego. Dlaczego warto wiedzieć? Bo najczęstszym błędem jest źle dobrane nawożenie – pod względem ilości jak i rodzaju nawozów. Mając precyzyjną analizę, możemy dobrać optymalny sposób poprawienia jakości gleby, aby rośliny w naszym ogrodzie mogły bujnie rosnąć. Konkretna wiedza o rodzaju gleby, pozwala także najtrafniej dobrać gatunki roślin, które zamierzamy posadzić.
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.